Comanda
telefonica

Vreti sa comandati
prin telefon?


Nimic mai simplu:
sunati la 021 209 45 12

(luni - vineri, intre 08:30-17:00)

Declaratia unica in 2024! Iata modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venit!

Evitati ca ANAF sa va recalculeze impozite si contributii impovaratoare!
Folositi acest ghid practic cu instructiuni clare si recomandari profesioniste!

Stimate contribuabil,

Prin OPANAF nr. 6/2024, in vigoare din 9 ianuarie a.c., a fost aprobat noul model al formularului 212 referitor la declararea impozitului pe veniturile realizate si contributiile sociale datorate pe anul 2023, precum si la impozitul estimat si contributiile sociale aferente anului 2024.

Formularul a suferit modificari importante fata de anul trecut, determinate de aparitia unor obligatii fiscale noi sau de cresterea salariului minim pe economie – lucruri care au impus introducerea unor sectiuni/subsectiuni noi in formular,completarea sau eliminarea altora.

Termenul de depunere a declaratiei este 25 mai 2024!
Asigurati-va ca declaratia dvs. va fi completata corect! 


V-am pregatit un ghid practic care raspunde la absolut orice intrebare legata de Declaratia unica 2024! Realizat de un reputat specialist (consultantul fiscal Vera Constantin), ghidul Declaratia unica in 2024 va ofera absolut toate informatiile necesare pentru a putea gestiona CORECT orice aspect legat de aceasta Declaratie:
  • notiuni teoretice si legislative
  • dificultati practice
  • posibile greseli
  • recomandari
  • studii de caz
  • exemple de completare pentru fiecare categorie de venit 
 

 

Principalele noutati legislative, cu impact 
asupra completarii declaratiei unice in 2024 
 
I. In ceea ce priveste veniturile realizate, noutatile vizeaza:
 
  1. Modul de stabilire a bazei de calcul al impozitului pe venitul din cedarea folosintei bunurilor, in sensul in care, in anul 2023, venitul brut reprezinta venit anual impozabil;
 
  2. Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, incepand cu anul 2023;
 
  3. Modalitatea de stabilire a impozitului pe castigurile din transferul titlurilor de valoare si instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului de investitii, incepand cu anul 2023;
 
  4. Modul de stabilire a contributiilor CAS si CASS datorate de persoanele fizice ca urmare a introducerii noilor plafoane in functie de care se calculeaza contributiile sociale, respectiv de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe tara, dupa caz, in functie de nivelul veniturilor realizate in anul fiscal 2023.
 
  5. Obligatia depunerii declaratiei unice de catre contribuabilii prevazuti la art. LXI alin. (2) si (3) din OUG nr. 115/2023.
 
II. In ceea ce priveste veniturile estimate, noutatile vizeaza:
 
  1. Modul de stabilire a bazei de impunere si a impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, incepand cu anul fiscal 2024 (au fost abrogate dispozitiile potrivit carora veniturile realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, sunt calificate ca venituri din activitati independente);
 
  2. Veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a desfasurarii activitatii ca punct gastronomic local. Incepand cu anul fiscal 2024, potrivit Legii nr. 412/2023, acestea reprezinta venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se determina pe baza normelor de venit;
 
  3. Modul de stabilire si declarare a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente din una sau mai multe surse, incepand cu anul fiscal 2024.
 
 
Toate aceste noutati legislative au fost transpuse in formularul declaratiei unice, prin completarea sau eliminarea unor sectiuni. Instructiuni privind lucrul cu noul formular gasiti in ghidul pe care vi-l punem la dispozitie. 

Un aspect care a ridicat numeroase
semne de intrebare in practica!
 
In contextul majorarii salariului minim brut pe tara de doua ori in cursul anului 2023, au aparut intrebari privind calculul contributiilor sociale pentru persoanele fizice care obtin venituri independente. 
 
Guvernul a clarificat recent ca persoanele fizice trebuie sa se raporteze la salariul minim de 3.000 lei pentru determinarea contributiilor sociale, la termenul de 25 mai 2024.
 
Pentru veniturile ce vor fi obtinute in anul 2024, salariul minim folosit pentru stabilirea plafoanelor contributiilor este de 3.300 de lei (de la 1 octombrie 2023). Acest nivel ramane valabil tot anul pentru calculul plafoanelor CASS pentru veniturile din 2024, chiar daca de la 1 iulie 2024 salariul minim va fi majorat la 3.700 de lei brut.

Intrebari esentiale legate de Declaratia unica!
Detalii complete in ghid!

1. Cine are obligatia sa depuna Declaratia unica?

Sunt obligati sa depuna Declaratia contribuabilii care obtin:
a) venituri din activitati independente (PFA uri, II-uri, IF-uri, profesii liberale);
b) venituri din contracte de activitate sportiva;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care nu se retine la sursa impozitul si/sau contributiile sociale;
d) venituri din asociere cu o persoana juridica;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor (chirii);
f)  venituri din agricultura, silvicultura, piscicultura;
g) venituri din investitii pentru care nu se face retinere la sursa;
h) venituri din alte surse.

Observatie! Depun Declaratia unica si persoanele fara venituri care opteaza sa se asigure in sistemul public de sanatate (CASS persoane fara venit)!

2. Cine NU trebuie sa depuna Declaratia unica?

Nu au obligatia sa depuna Declaratia contribuabilii care obtin:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala – retinere la sursa;
b) venituri sub forma de arenda, a caror impunere este finala – retinere la sursa de catre platitorul de venit;
c) venituri sub forma de salarii si venituri asimilate salariilor, pentru care informatiile sunt cuprinse in declaratiile specifice;
d) venituri din investitii, a caror impunere este finala (venituri din dobanzi, tranzactii financiare etc);
e) venituri din premii si din jocuri de noroc, a caror impunere este finala;
f) venituri din pensii;
g) venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal;
h) venituri din alte surse, cu exceptia celor prevazute la art. 116.

Alte intrebari care isi gasesc raspunsul in ghid:
 

3. Ce riscuri exista daca nu depuneti Declaratia unica? Ce proceduri de executare aplica ANAF?

4. Cand si unde trebuie depusa Declaratia unica?

5. Cazuri in care este posibila rectificarea informatiilor

6. Cum se impoziteaza drepturile de autor?

7. Cum se impoziteaza veniturile din chirii?

8. Cum se impoziteaza veniturile din tranzactionarea criptomonedelor?

Nu uitati!
Completarea declaratiei unice fara un ajutor profesionist poate fi destul de dificila, in special in situatiile complexe, in care exista mai multe tipuri si surse de venit. In plus, si instructiunile de completare pot fi destul de greu de urmarit si chiar insuficiente pentru un contribuabil care nu are cunostinte solide de fiscalitate. Ghidul Declaratia unica in 2024 elimina complet toate dificultatile si neclaritatile!

 

Produsul pe scurt:

 
Titlu: Declaratia unica in 2024. Impozit pe venit. Contributii CAS si CASS
Autor: Vera Constantin, expert contabil

Format: Stick USB - tip card bancar
Plata: OP/online cu cardul/curierului la livrare
Oferta de Pret: 160 lei + 5% TVA (168 lei), redus de la 200 lei + 5%TVA
Mod de comanda: prin intermediul formularului de mai jos

 
 

Cu deosebita consideratie,

Codruta Tomsa
Coordonator oferta

 

Divizia Fiscalitate
Grupul romano-german de informatii specializate Rentrop & Straton

 

PS: Subiectul declaratiei unice este unul sensibil si care ridica numeroase semne de intrebare de natura practica. Asigurati-va ca aveti in avans toate raspunsurile necesare si ca scapati astfel de neclaritati, decizii incorecte, pierderi de timp si stres! Comandati chiar acum lucrarea Declaratia unica!

 

M.B.

GARANTIE 100%
Nu este nicio problema daca va razganditi asupra achizitiei dvs.!
Primiti toti banii inapoi!

Garantie 100%

Aveti la dispozitie o perioada de 30 de zile in care puteti solicita oricand restituirea sumei achitate.

In cazul in care ati achizitionat un produs fizic, va rugam sa il expediati pe adresa Rentrop & Straton, Bd. Basarabia nr. nr. 256, Incinta Faur, sector 3, Bucuresti. Avem doar rugamintea sa suportati taxa de transport. In cazul unui serviciu sau produs online, e suficient sa ne comunicati intentia dvs. de a apela la garantie, prin e-mail (rs@rs.ro) sau telefonic (021-209.45.45). Banii va vor fi restituiti cu promptitudine fie direct in cont, fie prin mandat postal.


Formular de comanda

Rentrop & Straton da unda verde LIVRARII GRATUITE!
Cumparati de 247 Lei si livrarea este gratuita!
Doar in luna octombrie costurile cu ambalarea si expeditia sunt suportate integral de Rentrop&Straton - Grup de Editura si Consultanta in Afaceri pentru comenzi mai mari de 247 RON. Produsul va ajunge la locatia precizata de dvs. prin posta sau curier.

Bifati produsele dorite:



Va rugam completati

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii!
Nume*
Prenume*
Telefon  
Telefonul este necesar pentru contactarea dvs. de catre firma de curierat in vederea livrarii produsului comandat.
E-mail*
Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.

termenii si conditiile site-ului!

Produsele achizitionate pot fi vizualizate si online, folosind platforma RS Online, unica in Romania. Veti putea sa va logati imediat ce plata produsului este confirmata in contul nostru.
www.RSonline.ro
* Pentru produsele in format digital, la cererea clientilor, Rentrop&Straton a decis sa ofere posibilitatea utilizarii produselor pe 3 computere diferite.